YKS (TYT-AYT) fizik özel dersleri

Üniversiteye hazırlıkta sadece YKS (TYT-AYT) fizik dersleri veriyorum (eski adıyla YGS-LYS). Üniversite sınavlarına hazırlık derslerinde yoğun bir tecrübeye sahibim.

ODTÜ Fizik bölümünde öğrenim gördüğüm yıllar fizik bilgi ve görgümü artırmak için çok iyi bir fırsat oldu. Fizik konusundaki teorik bilgimi derinleştirdim. Bölümden mezun olduktan sonra özel ders hocalığına başladım ve YKS fizik derslerinde (TYT-AYT) yoğun bir tecrübe kazandım. Bu sayede hem öğrencilerime iyi bir bilimsel çerçeve sunabiliyor hem de onları sınavlara en iyi şekilde hazırlamış oluyorum.

Fizik dersi öğrencilerin en çok sıkıntı çektiği ders olagelmiştir. “Matematiği yine yapıyorum ama fiziği bir türlü yapamıyorum”, “fizik bana nedense ters geliyor” türünden yakınmaları bir çok öğrenciden duyuyoruz. Bu “yapamamanın” başlıca nedeniyse şudur: Fizik dersiyle uğraşırken hem bu dersin kendine has kavramlarını ve yasalarını anlamak hem de bunu yaparken analitik düşünme yöntemini uygulamak zorundasınız. Başka bir ifadeyle fizik şabloncu bir bakışı kabul etmez. Düşünme ve ilişkilendirmeyi gerektirir. Öğrenciler  buna “konunun mantığı kavramak” diyorlar. Bu nedenle fizik dersinde, bazı öğretmenlerinin uygulatmaya çalıştığı “hap gibi yutun” yöntemi işe yaramaz. Bu konuyla ilgili olarak web sitemdeki fizik neden anlaşılmıyor ve nasıl çalışmalıyız başlıklı makaleleri de okumanızı öneririm.

Sonuç olarak; YKS (TYT-AYT) sınavında fizik kavramlarıyla içli dışlı olmadan, konunun özünü kavramaya dönük bir çalışma yapmadan; sorularının çözümünde başarılı olmak pek mümkün olmuyor. “Ben günde şu kadar soru çözüyorum öyleyse sınavda başarılı olurum” diyemezsiniz.  Sorun sadece öğrencilerden kaynaklanmıyor elbette. Ülkemizdeki eğitim politikaları, sınavlara giriş için hazırlanan kitaplar, bazı öğretmenlerin yaklaşımları öğrencileri bu yöne sevk ediyor.

Ben YKS fizik dersi için şu ilkeyi öneriyor ve uyguluyorum. Öncelikle öğrenci konunun temel kavramlarını ve yasalarını tanımalı ve bunu yaparken de bazı temel problemleri çözmelidir. Ardından konu hakkındaki bilgi ve becerisini arttıracak ileri düzey sorular çözülmeli ve son olarak da sınavda hız kazanmaya sağlayacak bir çalışma yapmalıdır.

Ayrıca web sitemdeki şu sayfaları da ziyaret edebilirsiniz: öğretmen tanıtımı / verdiğim tüm dersler / referanslar / öğrenci-veli görüşleri

Görüşmek üzere

Uğur Hoca (Uğur Yıldırım)

İletişime geçin

 

Bir cevap yazın

Scroll Up